ВестиМапа сајтаКонтактиПретрага     Изаберите језик
 Завод за социјално осигурање
  Насловна страна  Документи  Административни споразуми
A A A     Штампај


АДМИНИСТРАТИВНИ СПОРАЗУМИ

Приликом закључивања споразума о социјалном осигурању државе уговорнице прописују да ће, ради ефикасније и потпуније примене споразума, надлежни органи, или органи за везу заједнички договорити, односно утврдити мере за његово спровођење. То се спроводи закључивањем административних споразума или договора.

Такви спроводбени акти се, најчешће, доносе (потписују) истовремено са основним споразумом, а ступају на снагу истог дана када и споразум о социјалном осигурању. Називи оваквих аката се разликују у зависности од области коју обухватају (пензијско, здравствено, или осигурање за случај незапослености) и праксе коју државе уговорнице имају када је у питању закључивање оваквих докимената. Уобичајени називи су Административни поразум за спровођење Споразума.... или Административни договор за спровођење Споразума.....

Суштина закључивања споразума (договора) о спровођењу споразума је да се, ради брзог и квалитетног спровођења појединих одредби основног споразума, детаљно пропише и уреди начин поступања органа за везу, носилаца осигурања, осигураника и корисника права у области пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања и осигурања за случај незапослености.

У ову категорију спадају и спроводбени акти које, са истим циљем, закључују органи за везу држава уговорница. То могу бити инструменти којима се нпр. регулише накнада трошкова здравствене заштите, коришћење одређених исправа приликом спровођења споразума о социјалном осигурању итд.

Споразуми о социјалном осигурању које закључи Република Србија се објављују у службеном гласилу, објављивањем Закона о ратификацији споразума. Међутим, пракса је да се споразуми (договори) о спровођењу споразума не објављују у службеном гласилу, мада је у неким случајевима то чињено истовремено са објављивањем основног споразума, објављивањем Уредбе о ратификацији Споразума о спровођењу споразума.

Напомињемо да за спровођење споразума који су закључени са Либијом и Панамом нису закључивани административни споразуми, односно договори о њиховом спровођењу.


Аустрија
Азербејџан
Аустралија
Белгија
Босна и Херцеговина
Бугарска
Црна Гора
Чешка
Данска
Француска
Грчка
Холандија
Хрватска
Италија
Канада
Квебек
Кина
Кипар
Луксембург
Мађарска
Северна Македонија
Немачка
Норвешка
Пољска
Румунија
Русија
Словачка
Словенија
Швајцарска
Шведска
Тунис
Турска
Уједињено краљевство


 
Насловна страна О нама Активности Права из осигурања Документи Јавне набавке Обрасци
Публикације Архива Галерија Услуге Корисни линкови Контакт Пратите нас
Creative Commons лиценца Интернет презентација ЗАВОДА ЗА СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ је лиценцирана под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија; Веб пројекат ИТЕ