ВестиМапа сајтаКонтактиПретрага     Изаберите језик
 Завод за социјално осигурање
  Насловна страна  Документи  Домаћи прописи  Доприноси
A A A     Штампај


Доприноси

Основни извор финансирања обавезног социјалног осигурања (пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености) представљају доприноси.

Уплатом прописаних доприноса, чију контролу обрачунавања и плаћања у Републици Србији врши Пореска управа, формирају се средства којима носиоци обавезног социјалног осигурања (Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, Републички фонд за здравствено осигурање и Национална служба за запошљавање) извршавају обавезе утврђене законима и другим прописима којима су регулисане те области, односно обезбеђују давања из одговарајућих области осигурања (пензије, новчане накнаде, медицинске услуге итд).

Институт доприноса за обавезно социјално осигурање уређен је јединствено, Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање. Овим законом су утврђени обвезници обрачунавања и плаћања доприноса, основице и стопе доприноса, додатни доприноси за период осигурања који се рачуна са увећаним трајањем (бенефицирани стаж), начин обрачунавања и плаћања доприноса и др.

Закон

 Преузмите документ Закон о доприносима за обавезно социјално осигурање

 

 Преузмите документ Кодекс понашања државних службеника

 

 
Насловна страна О нама Активности Права из осигурања Документи Јавне набавке Обрасци
Публикације Архива Галерија Услуге Корисни линкови Контакт Пратите нас
Creative Commons лиценца Интернет презентација ЗАВОДА ЗА СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ је лиценцирана под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија; Веб пројекат ИТЕ