ВестиМапа сајтаКонтактиПретрага     Изаберите језик
 Завод за социјално осигурање
  Насловна страна  Документи  Домаћи прописи  Пензијско и инвалидско осигурање
A A A     Штампај


Пензијско и инвалидско осигурање

Законом о пензијском и инвалидском осигурању уређено је обавезно пензијско и инвалидско осигурање. Пензијско осигурање је област која је, за одређене категорије запослених, прва била уређена у оквиру система социјалног осигурања још у XIX веку.

Пензијским и инвалидским осигурањем су, за случај настанка одређених ризика који су Законом утврђени (ризик старости, ризик потпуног губитка радне способности, односно инвалидности, ризик смрти, ризик настанка телесног оштећења чији је узрок повреда на раду или професионална болест), утврђена права на одређена давања.

Права на давања (за наведене ризике) у области пензијског и инвалидског осигурања су: право на старосну пензију, право на превремену старосну пензију, право на инвалидску пензију, право на породичну пензију, право на накнаду погребних трошкова, право на новчану накнаду за телесно оштећење и право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица.

Наведеним давањима, која се стичу и остварују под условима прописаним законом, се обезбеђује се материјална и социјална сигурност осигураних лица.

Законом о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима у Републици Србији је, почев од 1. априла 2006. године, уведено добровољно пензијско осигурање (тзв. трећи стуб) које, за разлику од система обавезног осигурања, не обухвата инвалидско осигурање.

Закон

 Преузмите документ Закон о пензијском и инвалидском осигурању

Општи акти

 Преузмите документ Правилник о радним местима, односно пословима на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем

 Преузмите документ Правилник о утврђивању професионалних болести

 Преузмите документ Правилник о утврђивању телесних оштећења

 
Насловна страна О нама Активности Права из осигурања Документи Јавне набавке Обрасци
Публикације Архива Галерија Услуге Корисни линкови Контакт Пратите нас
Creative Commons лиценца Интернет презентација ЗАВОДА ЗА СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ је лиценцирана под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија; Веб пројекат ИТЕ