VestiMapa sajtaKontaktiPretraga     Izaberite jezik
 Zavod za socijalno osiguranje
  Naslovna strana Dokumenti  Administrativni sporazumi
A A A     Štampaj


ADMINISTRATIVNI SPORAZUMI

Prilikom zaključivanja sporazuma o socijalnom osiguranju države ugovornice propisuju da će, radi efikasnije i potpunije primene sporazuma, nadležni organi, ili organi za vezu zajednički dogovoriti, odnosno utvrditi mere za njegovo sprovođenje. To se sprovodi zaključivanjem administrativnih sporazuma ili dogovora.

Takvi sprovodbeni akti se, najčešće, donose (potpisuju) istovremeno sa osnovnim sporazumom, a stupaju na snagu istog dana kada i sporazum o socijalnom osiguranju. Nazivi ovakvih akata se razlikuju u zavisnosti od oblasti koju obuhvataju (penzijsko, zdravstveno, ili osiguranje za slučaj nezaposlenosti) i prakse koju države ugovornice imaju kada je u pitanju zaključivanje ovakvih dokimenata. Uobičajeni nazivi su Administrativni porazum za sprovođenje Sporazuma.... ili Administrativni dogovor za sprovođenje Sporazuma.....

Suština zaključivanja sporazuma (dogovora) o sprovođenju sporazuma je da se, radi brzog i kvalitetnog sprovođenja pojedinih odredbi osnovnog sporazuma, detaljno propiše i uredi način postupanja organa za vezu, nosilaca osiguranja, osiguranika i korisnika prava u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti.

U ovu kategoriju spadaju i sprovodbeni akti koje, sa istim ciljem, zaključuju organi za vezu država ugovornica. To mogu biti instrumenti kojima se npr. reguliše naknada troškova zdravstvene zaštite, korišćenje određenih isprava prilikom sprovođenja sporazuma o socijalnom osiguranju itd.

Sporazumi o socijalnom osiguranju koje zaključi Republika Srbija se objavljuju u službenom glasilu, objavljivanjem Zakona o ratifikaciji sporazuma. Međutim, praksa je da se sporazumi (dogovori) o sprovođenju sporazuma ne objavljuju u službenom glasilu, mada je u nekim slučajevima to činjeno istovremeno sa objavljivanjem osnovnog sporazuma, objavljivanjem Uredbe o ratifikaciji Sporazuma o sprovođenju sporazuma.

Napominjemo da za sprovođenje sporazuma koji su zaključeni sa Libijom i Panamom nisu zaključivani administrativni sporazumi, odnosno dogovori o njihovom sprovođenju.


Austrija
Azerbejdžan
Australija
Belgija
Bosna i Hercegovina
Bugarska
Crna Gora
Češka
Danska
Francuska
Grčka
Holandija
Hrvatska
Italija
Kanada
Kvebek
Kina
Kipar
Luksemburg
Mađarska
Severna Makedonija
Nemačka
Norveška
Poljska
Rumunija
Rusija
Slovačka
Slovenija
Švajcarska
Švedska
Tunis
Turska
Ujedinjeno kraljevstvo


 
Naslovna strana O nama Aktivnosti Prava iz osiguranja Dokumenti Javne nabavke Obrasci
Publikacije Arhiva Galerija Usluge Korisni linkovi Kontakt Pratite nas
Creative Commons licenca Internet prezentacija ZAVODA ZA SOCIJALNO OSIGURANJE je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Veb projekat ITE