VestiMapa sajtaKontaktiPretraga     Izaberite jezik
 Zavod za socijalno osiguranje
  Naslovna strana Dokumenti  Domaći propisi  Doprinosi
A A A     Štampaj


Doprinosi

Osnovni izvor finansiranja obaveznog socijalnog osiguranja (penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti) predstavljaju doprinosi.

Uplatom propisanih doprinosa, čiju kontrolu obračunavanja i plaćanja u Republici Srbiji vrši Poreska uprava, formiraju se sredstva kojima nosioci obaveznog socijalnog osiguranja (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republički fond za zdravstveno osiguranje i Nacionalna služba za zapošljavanje) izvršavaju obaveze utvrđene zakonima i drugim propisima kojima su regulisane te oblasti, odnosno obezbeđuju davanja iz odgovarajućih oblasti osiguranja (penzije, novčane naknade, medicinske usluge itd).

Institut doprinosa za obavezno socijalno osiguranje uređen je jedinstveno, Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Ovim zakonom su utvrđeni obveznici obračunavanja i plaćanja doprinosa, osnovice i stope doprinosa, dodatni doprinosi za period osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem (beneficirani staž), način obračunavanja i plaćanja doprinosa i dr.

Zakon

 Preuzmite dokument Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

 

 Preuzmite dokument Kodeks ponašanja državnih službenika

 

 
Naslovna strana O nama Aktivnosti Prava iz osiguranja Dokumenti Javne nabavke Obrasci
Publikacije Arhiva Galerija Usluge Korisni linkovi Kontakt Pratite nas
Creative Commons licenca Internet prezentacija ZAVODA ZA SOCIJALNO OSIGURANJE je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Veb projekat ITE