VestiMapa sajtaKontaktiPretraga     Izaberite jezik
 Zavod za socijalno osiguranje
  Naslovna strana Dokumenti  Domaći propisi  Penzijsko i invalidsko osiguranje
A A A     Štampaj


Penzijsko i invalidsko osiguranje

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju uređeno je obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Penzijsko osiguranje je oblast koja je, za određene kategorije zaposlenih, prva bila uređena u okviru sistema socijalnog osiguranja još u XIX veku.

Penzijskim i invalidskim osiguranjem su, za slučaj nastanka određenih rizika koji su Zakonom utvrđeni (rizik starosti, rizik potpunog gubitka radne sposobnosti, odnosno invalidnosti, rizik smrti, rizik nastanka telesnog oštećenja čiji je uzrok povreda na radu ili profesionalna bolest), utvrđena prava na određena davanja.

Prava na davanja (za navedene rizike) u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja su: pravo na starosnu penziju, pravo na prevremenu starosnu penziju, pravo na invalidsku penziju, pravo na porodičnu penziju, pravo na naknadu pogrebnih troškova, pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje i pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica.

Navedenim davanjima, koja se stiču i ostvaruju pod uslovima propisanim zakonom, se obezbeđuje se materijalna i socijalna sigurnost osiguranih lica.

Zakonom o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima u Republici Srbiji je, počev od 1. aprila 2006. godine, uvedeno dobrovoljno penzijsko osiguranje (tzv. treći stub) koje, za razliku od sistema obaveznog osiguranja, ne obuhvata invalidsko osiguranje.

Zakon

 Preuzmite dokument Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

Opšti akti

 Preuzmite dokument Pravilnik o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem

 Preuzmite dokument Pravilnik o utvrđivanju profesionalnih bolesti

 Preuzmite dokument Pravilnik o utvrđivanju telesnih oštećenja

 
Naslovna strana O nama Aktivnosti Prava iz osiguranja Dokumenti Javne nabavke Obrasci
Publikacije Arhiva Galerija Usluge Korisni linkovi Kontakt Pratite nas
Creative Commons licenca Internet prezentacija ZAVODA ZA SOCIJALNO OSIGURANJE je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Veb projekat ITE