VestiMapa sajtaKontaktiPretraga     Izaberite jezik
 Zavod za socijalno osiguranje
  Naslovna strana Potvrda o životu
A A A     Štampaj


Potvrda o životu

Da bi Vam se vršila redovna isplata penzije iz inostranstva, isplatilac penzije u određenim vremenskim intervalima (obično jednom godišnje) vrši proveru činjenice života putem Potvrde o životu, tako što Vas obavezuje da mu je overenu dostavite. Kao korisnik inostrane penzije koja vam se isplaćuje u Republici Srbiji u obavezi ste da to učinite. Overena Potvrda o životu je dokaz da ste živi i da isplatilac penzije može nesmetano nastaviti da vrši isplatu penzije. Nedostavlјanje Potvrde o životu u određenom roku ima za posledicu obustavu isplate penzije.

Zato je potrebno da postupite po uputstvima i obaveštenjima isplatioca Vaše penzije, odnosno da blagovremeno izvršite overu obrasca Potvrda o životu i dostavite ga na adresu inostranog isplatioca vaše penzije. Isplatioci inostranih penzija, uglavnom, svojim korisnicima u inostranstvu svake godine dostavlјaju obrazac Potvrda o životu, sa detalјnim uputstvima po kojima je potrebno postupiti.

Posebnu pažnju skrećemo korisnicima kojima penziju isplaćuje Federalni zavod za mirovinsko/penzijsko osiguranje Mostar i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske da, sa internet prezentacija tih nosilaca, preuzmu obrazac Potvrda o životu, izvrše njegovu overu i pošalјu ga, poštom, na odgovarajuću adresu.

Overa Potvrde o životu vrši se kod: nosioca osiguranja – Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u filijalama, službama filijala i ispostavama), diplomatsko-konzularnim predstavništvima i kod javnog beležnika, na osnovu ličnog prisustva korisnika davanja i uvida u njenu/njegovu ličnu ispravu.

 

 

 

 
Naslovna strana O nama Aktivnosti Prava iz osiguranja Dokumenti Javne nabavke Obrasci
Publikacije Arhiva Galerija Usluge Korisni linkovi Kontakt Pratite nas
Creative Commons licenca Internet prezentacija ZAVODA ZA SOCIJALNO OSIGURANJE je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Veb projekat ITE